Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική αλλαγή: Kι όμως, το κλίμα είναι στο χέρι σου! (Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF)

Όλοι οι Έλληνες συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πώς; Σβήνουμε συμβολικά για ένα λεπτό όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Όχι, δεν τις γυρίζουμε σε θέση αναμονής (stand by), αλλά τις σβήνουμε πραγματικά, για ένα λεπτό.

Εν όψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Ναϊρόμπι, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2006 – Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα – διοργανώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο εκδηλώσεις με στόχο την κινητοποίηση πολιτών και βιομηχάνων, κρατών και κυβερνήσεων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2006, ώρα 12.00: Ελληνικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις συμμετέχουν στην ημέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή με συγκέντρωση και εκδήλωση στο Σύνταγμα.

Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2006, ώρα 12.00: Όλοι οι Έλληνες συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πώς; Σβήνουμε συμβολικά για ένα λεπτό όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Όχι, δεν τις γυρίζουμε σε θέση αναμονής (stand by), αλλά τις σβήνουμε πραγματικά, για ένα λεπτό.  Ας αποτελέσει αυτό το λεπτό την αρχή, ώστε από εδώ και στο εξής να μην αφήσουμε ποτέ ξανά τις ηλεκτρικές συσκευές σε stand by όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Ας αποτελέσει αυτό το λεπτό την αρχή σε μια σειρά από καθημερινές συνήθειες που θα μας κάνουν συμμέτοχους στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Διότι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φαινόμενο μακρινό που δε μας αφορά και δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Το κλίμα είναι στο χέρι μας, και μπορεί ο καθένας μας να συμμετέχει στον αγώνα κατά της αλλαγής του κλίματος με απλές κινήσεις που στοιχίζουν μόλις … 216 Ευρώ! Όχι δεν είναι το ποσό που χρειάζεται να πληρώσετε. Είναι το ποσό που θα εξοικονομήσετε κάθε χρόνο μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Κερδίζετε, λοιπόν, και συμβάλλετε στην προσπάθεια να μην αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου.

Πέντε βήματα μπορούν να αποτελέσουν την αρχή για μια πολλή μεγάλη αλλαγή:

1. Σβήνω τα φώτα, όταν δεν τα χρειάζομαι. Έτσι εξοικονομώ 178 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και 18 € το χρόνο.

2. Χρησιμοποιώ λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι εξοικονομώ 240 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 25 € κατά τη διάρκεια ζωής της λάμπας εξοικονόμησης.

3. Αγοράζω πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κατηγορίας Α. Έτσι εξοικονομώ 215 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 23 € το χρόνο.

4. Αντικαθιστώ τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό. Έτσι εξοικονομώ 1,14 τόνους εκπομπών του άνθρακα και 120 € το χρόνο.

5. Σβήνω τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, βίντεο, στερεοφωνικό) και δεν τις αφήνω σε stand by. Έτσι εξοικονομώ 290 κιλά εκπομπών του άνθρακα και 30 € το χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε εμείς οι πολίτες με τα πέντε αυτά απλά βήματα, και ας ενώσουμε τις φωνές μας για να ακολουθήσουν επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και πολιτικοί.

Γιατί … το κλίμα είναι στο χέρι μας!
Σημείωση:

H υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στις αυξανόμενες εκπομπές έξι αερίων στην ατμόσφαιρα, που έχουν την ιδιότητα να παγιδεύουν θερμότητα (διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μεθάνιο (CH4), υποξείδιο του αζώτου (N2O), όζον (O3),  φθοριωµένοι υδρογονάνθρακες (HFCs), υπερφθοράνθρακες (PFCs), εξαφθοριούχο θείο (SF6) και υδρατμοί). Είναι τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη ή κλιματική αλλαγή. Από αυτά, το διοξείδιο του άνθρακα, που εκλύεται κυρίως από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από συμβατικές μορφές (καύση λιγνίτη, πετρέλαιο), συμβάλλει τα μέγιστα στην αλλαγή του κλίματος. Αν μειώσουμε την άσκοπη χρήση ενέργειας (εξοικονόμηση), και αν στραφούμε σε εναλλακτικές πηγές (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) μπορούμε να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε συνημμένα τη σύντομη έκθεση του WWF εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή.


[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]