- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Συνέδριο: «Οικουμενισμός – Γένεση, Προσδοκίες, Διαψεύσεις» (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 20 – 24 Σεπτεμβρίου 2004)

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ μας είναι από τή φύση της καθολική και ασφαλώς οικουμενική (παγκόσμια). Έχει ανοιχτή την αγκαλιά της σ’ όλους τους ανθρώπους, κάθε φυλής και εποχής, και τους καλεί να έρθουν κοντά της. Ο Χριστός, που είναι η κεφαλή της, απευθύνει διαχρονικά στον κόσμο το «δεύτε προς με πάντες», ενώ παράλληλα στέλνει τους μαθητές Του να διδάξουν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας «εις πάντα τα έθνη».
Αυτή τη συστατική και φυσική ιδιότητα της Εκκλησίας, την οικουμενικότητα-παγκοσμιότητα, τη διεκδικούν σήμερα δύο κινήματα, που εκφράζουν το πνεύμα της εποχής: ο Οικουμενισμός και η Παγκοσμιοποίηση.
Η Παγκοσμιοποίηση προωθείται από ισχυρές πολιτικοκοινωνικές δυνάμεις και προβάλλει το μοντέλο μιάς ενοποιημένης ανθρωπότητος, ενώ ο Οικουμενισμός δραστηριοποιείται στον θρησκευτικό χώρο, επιδιώκοντας την εκπλήρωση του οράματος ενός ενωμένου Χριστιανισμού και στοχεύοντας τελικά σε μιά οικουμενική θρησκεία, μιά Πανθρησκεία.
Το κίνημα του Οικουμενισμού―στό οποίο συμμετέχει και η Ορθοδοξία―, παραμένει άγνωστο στο ευρύτερο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, ενώ οι εξελίξεις στους κόλπους του προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.
Ίσως ν’ ακούγεται περίεργα, αλλά είναι γεγονός ότι σήμερα ο Οικουμενισμός απειλεί την οικουμενικότητα της Εκκλησίας μας, γιατί διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε συμβιβαστικές–συγκρητιστικές τακτικές, που αναιρούν θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου πίστεως. Και, ας μην το λησμονούμε, η ορθή πίστη είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση της σωτηρίας του ανθρώπου, σύμφωνα με τη θεόπνευστη αγιοπατερική απόφανση: «Όστις βούλεται σωθήναι, προ πάντων χρη αυτώ την καθολικήν κρατήσαι πίστιν, ην ει μή τις σώαν και άμωμον τηρήσειεν, άνευ δισταγμού, εις τον αιώνα απολείται» (Σύμβολον της Πίστεως, αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας).
Έτσι, λοιπόν, αν το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας μας χαθεί ανάμεσα στα πλάνα μηνύματα των ετεροδόξων και των αλλοθρήσκων, για χάρη ενός ουτοπικού οικουμενιστικού οράματος, τότε θα χαθεί και η ελπίδα του κόσμου.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και παρήγορο το γεγονός, ότι από τις 20 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου συνέρχεται ένα διορθόδοξο θεολογικό συνέδριο, όπου θα μελετηθεί από την σκοπιά της Ορθοδόξου Θεολογίας το φαινόμενο του Οικουμενισμού, υπό την διαχριστιανική, αλλά και την διαθρησκειακή του διάσταση. Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Οικουμενισμός: Γένεση – Προσδοκίες – Διαψεύσεις».

Σκοπός του συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία να εκφρασθεί ελεύθερα η θεολογική αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέσα από τις εξήντα (60) περίπου εισηγήσεις γνωστών επισκόπων, κληρικών και λαϊκών θεολόγων, προερχομένων από όλες σχεδόν τις Ορθόδοξες χώρες. Το τετραήμερο πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου ελπίζουμε ότι θα φωτίσει ικανοποιητικά όλες τις παραμέτρους του φλέγοντος για την Εκκλησία θέματος του Οικουμενισμού, με γνώμονα την ενιαία Πίστη και Παράδοση της Ορθοδοξίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου [1], που είναι ανοικτό για το κοινό και συνδιοργανώνεται στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Ορθοδόξων Σπουδών

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ [2]

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ [3]