Ομοιοπαθητικοί «θέτουν σε κίνδυνο ζωές» προτείνοντας φάρμακα ελονοσίας (The Guardian, 14 Ιουλίου 2006)

Γιατροί και επιστήμονες προειδοποιούν τους εκδρομείς να μην χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικά φάρμακα για ελονοσία και άλλες σοβαρές τροπικές ασθένειες, αλλιώς η ζωή τους θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.
Η προειδοποίηση ακολούθησε έρευνα του BBC η οποία βρήκε 10 ομοιοπαθητικές κλινικές και φαρμακεία που φέρονται ότι ενήργησαν αντίθετα με τις οδηγίες του κράτους συστήνοντας αναπόδεικτες θεραπείες για την ελονοσία και άλλες τροπικές ασθένειες, όπως ο τυφοειδής πυρετός, ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός.

           

Οι επιστήμονες είπαν ότι η συμβουλή των ομοιοπαθητικών ήταν κατακριτέα και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ζωές. Ο καθηγητής Geoffrey Pasvol, ειδικός στην τροπική Ιατρική, από το Imperial College του Λονδίνου δήλωσε: «Οι ασκούντες το ιατρικό επάγγελμα θα πρέπει να διώκονται, να οδηγούνται στο δικαστήριο και να κρίνονται ένοχοι για πολύ λιγότερα. Αυτά που αποκάλυψε αυτή η έρευνα είναι φρικτά».

            Η ελονοσία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στους τροπικούς και μπορεί να σκοτώσει σε μέρες αφότου εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Σχεδόν 2000 άνθρωποι επέστρεψαν στη Βρετανία με ελονοσία πέρσι και 12 πέθαναν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα περισσότερα περιστατικά προέκυψαν από ανθρώπους που δεν έπαιρναν τα κατάλληλα προστατευτικά φάρμακα.

            Ο Dr Ron Behrens, διευθυντής της κλινικής ταξιδίων στο Νοσοκομείο Τροπικών Ασθενειών, δήλωσε: «Νοσηλεύσαμε ανθρώπους… που νόμιζαν ότι ήταν προστατευμένοι από ομοιοπαθητικά φάρμακα και προσβλήθηκαν από ελονοσία».

            Το 2005 η κρατική Υπηρεσία για την Προστασία της Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση επειδή άνθρωποι αρρώσταιναν σοβαρά όταν χρησιμοποιούσαν ομοιοπαθητικά φάρμακα.

[Ψήφοι: 4 Βαθμολογία: 4]