- Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ - https://alopsis.gr -

Ο οικουμενισμός (Υπό των πατέρων της Ιεράς Μονής Παρακλήτου)

Ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό κείμενο για τον Οικουμενισμό από την Ιερά Μονή Παρακλήτου (Ωρωπός Αττικής)

 

“…αν το σωτήριο μήνυμα της Ορθοδοξίας μας χαθεί ανάμεσα στα πλάνα μηνύματα των ετεροδόξων και των αλλοθρήσκων, για χάρη ενός ουτοπικού οικουμενιστικού οράματος, τότε θα χαθεί και η ελπίδα του κόσμου.”

Τι είναι ο Οικουμενισμός. Πότε εμφανίστηκε. Η συμμετοχή των Ορθοδόξων στην Οικουμενική Κίνηση. Τα θεωρητικά ‘ανοίγματα’ του Οικουμενισμού. Η ορθόδοξη αντίληψη για την Εκκλησία. Τί μας λένε όμως οι ορθόδοξοι οικουμενιστές; Οι διάλογοι. Οι διάλογοι του Οικουμενισμού (Α’.   Έλλειψη ορθόδοξης ομολογίας, Β’. Έλλειψη ειλικρίνειας, Γ’. Υπερτονισμός της αγάπης, Δ’. Άμβλυνση ορθοδόξων κριτηρίων, Ε’. Συμπροσευχές, Στ’. Διακοινωνία (Intercommunio)). Συνεργασία σε πρακτικά θέματα. Ανταλλαγή επισκέψεων. Η διαθρησκειακή εξέλιξη του Οικουμενισμού. Τελικά τί είναι ο Οικουμενισμός; Αντιδράσεις στην Οικουμενική Κίνηση. Η συμμετοχή του πιστού λαού στην Οικουμενική Κίνηση. Το χρέος των Ορθοδόξων Χριστιανών.

“…Η εμμονή στην Ορθοδοξία, δηλαδή στη γνησιότητα της ζωής, και η εμμονή στην αλήθεια που ελευθερώνει και σώζει, δεν είναι εγωισμός, φανατισμός ή μισαλλοδοξία. Εκφράζει την οικουμενική διάσταση, την αγάπη και τη φι­λανθρωπία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.”

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο πατώντας εδώ [1]