Όταν ο Έλληνας στρέφει την ελπίδα του αλλού…

Με ετήσιο τζίρο πάνω από 6 δισ. ευρώ και την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη σε τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη, η ελληνική αγορά αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο» για πολλούς επίδοξους παρόχους τυχερών παιχνιδιών. Μεταξύ αυτών και η Stanleybet, η οποία «προκάλεσε» την περασμένη εβδομάδα την ελληνική κυβέρνηση και τον ΟΠΑΠ, θέτοντας σε λειτουργία δύο καταστήματα-πρακτορεία πώλησης διαδικτυακού στοιχήματος. Η εταιρεία, όχι τυχαία, προκαλεί την ελληνική πλευρά, καθώς η ελληνική αγορά είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Περίπου 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ξοδεύουν οι Ελληνες σε προκαθορισμένα στοιχήματα, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Στα 6 δισ. ευρώ ο τζίρος του τζόγου στην Ελλάδα

Του Β. Μανδραβέλη

Η Stanleybet γνωρίζει ότι εισέρχεται σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές στο «προκαθορισμένο στοίχημα» και προκαλεί τον ΟΠΑΠ

Η Stanleybet δεν «προκάλεσε» τυχαία τη χώρα και τον ΟΠΑΠ, αμφισβητώντας το μονοπώλιό τους στα τυχερά παιχνίδια. Η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας συνιστά μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, ξεπερνώντας μάλιστα πολλές άλλες πολυπληθέστερες χώρες, είτε της ανεπτυγμένης Ευρώπης είτε του υπόλοιπου πλανήτη. Ειδικά στο παιχνίδι του «προκαθορισμένου στοιχήματος» που ενδιαφέρει τη βρετανική εταιρεία Stanleybet, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αγορά και μάλιστα με απόσταση από τους υπόλοιπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τρία ευρώ που ποντάρεται στην Ευρώπη σε παιχνίδια προκαθορισμένου στοιχήματος, αφορά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τη γαλλική La Fleur’s, η αγορά του προκαθορισμένου στοιχήματος στην Ευρώπη για το 2007 εκτιμήθηκε σε 6,3 δισ. ευρώ και σε ολόκληρο τον κόσμο στα 12 δισ. δολ. ΗΠΑ. Από αυτά τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούσαν έσοδα του ΟΠΑΠ.
Και φυσικά σ’ αυτά πρέπει να προσμετρηθεί και ο παράνομος τζόγος, ο οποίος εστιάζεται κυρίως στο Διαδίκτυο και στο προκαθορισμένο στοίχημα. «Οι Ελληνες είναι παθιασμένοι με το ποδόσφαιρο και με το ποδοσφαιρικό στοίχημα» λέει στέλεχος του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει τον παράνομο διαδικτυακό τζόγο. «Είναι αδύνατον να υπολογιστεί και ό,τι και να πει κάποιος, η πιθανότητα μεγάλων αποκλίσεων είναι ισχυρή» λέει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, κάποιοι θεωρούν ότι το διαδικτυακό στοίχημα που παίζεται στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ ετησίως – ήτοι περίπου στο 1/3 του ετήσιου τζίρου του ΟΠΑΠ από το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Στο νόμιμο τζόγο, οι Ελληνες εκτιμάται ότι ξόδεψαν το 2007 πάνω από 6,0 δισ. ευρώ ετησίως ή περίπου το 2,7% του ΑΕΠ για τη συγκεκριμένη χρονιά. Από αυτά, τα 5 δισ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις του ΟΠΑΠ, ενώ άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ αφορούσαν πωλήσεις κρατικών λαχείων. Τέλος, στα προαναφερόμενα ποσά θα πρέπει να προστεθούν άλλα περίπου 700 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ήταν τα «χτυπήματα» των παικτών στα καζίνο κατά το 2007. Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις μεγαλύτερες αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι η 5η μεγαλύτερη λοταρία στην Ευρώπη και η 8η μεγαλύτερη στον κόσμο. Εκτός από τις μεγάλες ευρωπαϊκές λοταρίες (Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας), μεγαλύτερες πωλήσεις από τον ΟΠΑΠ πραγματοποιούν οι λοταρίες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νέας Υόρκης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη εθνική αγορά είναι εκείνη των ΗΠΑ, όπου λειτουργούν περίπου 50 λοταρίες -όσες και οι πολιτείες- οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις ύψους 50 δισ. δολ. Επίσης στη Γερμανία λειτουργούν περίπου 12 λοταρίες, όσα και τα ομόσπονδα κράτη, που πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο της τάξης των 9,0 δισ. ευρώ. Αλλά δεν είναι μόνον τα απόλυτα μεγέθη στα οποία σημειώνει πρωτιές η χώρα. Η κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ελλάδα (σε παιχνίδια λοταριών) είναι η υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, ενώ παγκοσμίως κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Μόνον στη Σιγκαπούρη και στην πολιτεία της Μασαχουσέτης οι κάτοικοί τους ξοδεύουν περισσότερα – σύμφωνα με την La Fleur’s, 880 δολ. και 791 δολ. ΗΠΑ, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, το 2007 αντιστοιχούσαν 559 δολ. ανά κάτοικο με ισοτιμία ευρώ προς δολάριο ίση με 1/1,3203. Οπως και να έχει η κατάσταση, η ελληνική αγορά είναι μια ζωτική αγορά για όσους θέλουν να προσφέρουν τυχερά παιχνίδια. Η σημαντικότητα δε της αγοράς διευρύνεται συνεχώς, αφού φέτος τα έσοδά του ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα πλησιάσουν -αν δεν ξεπεράσουν- τα 5,7 δισ. ευρώ, με βάση τον ρυθμό αύξησης των εσόδων που σημείωσε στο α΄ εξάμηνο του έτους. Αν ο οργανισμός πετύχει το συγκεκριμένο στόχο πωλήσεων, τότε, μέσα στην οκταετία 2001-2008, οι πωλήσεις του θα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Παράγοντες του ΟΠΑΠ αναφέρουν ότι για την αύξηση των εσόδων οι παίκτες πλέον εμπιστεύονται περισσότερο τον οργανισμό, και εκτιμούν κάμψη του διαδικτυακού στοιχήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ΟΠΑΠ θεωρείται από τις πλέον αξιόπιστες λοταρίες στον κόσμο. Επιπλέον τα κέρδη των παικτών θεωρούνται εξασφαλισμένα, γεγονός που καθιστά όλο και πιο ελκυστικά τα παιχνίδια.

(Πηγή: “Καθημερινή” 2/11/2008)

Ακούστε ηχητικό απόσπασμα ομιλίας του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου, σχετικό με το παραπάνω δημοσίευμα (τυχερά παιχνίδια), ερμηνεύοντας τους Αποστολικούς Κανόνες 42-43, πατώντας εδώ

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα www.floga.gr για την παραχώρηση του αποσπάσματος.

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]