Τα αθώα θύματα του παθητικού καπνίσματος (BBC, Α.Ρ.)

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 600.000 άνθρωποι
Εφιαλτικά είναι τα συμπεράσματα της πρώτης ολοκληρωμένης μελέτης για το παθητικό κάπνισμα, το οποίο προκαλεί 600 χιλιάδες θανάτους ετησίως. Μάλιστα, το ένα τρίτο των θυμάτων του δευτερογενούς καπνού είναι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό των γονιών τους μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 192 χώρες, διαπίστωσε επίσης ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να πυροδοτήσει το λεγόμενο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και να προκαλέσει άσθμα και πνευμονία.

Από παλαιότερα οι γιατροί απέδιδαν στο παθητικό κάπνισμα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων σε μη καπνιστές όπως εξάλλου και για τα αναπνευστικά τους προβλήματα και την εμφάνιση καρκίνου στους πνεύμονες. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την εθνική Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας.
Οπως υπογραμμίζει ο συντονιστής της Αρμάντο Περούγκα, διευθυντής της Πρωτοβουλίας κατά του Καπνίσματος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, ιδιαίτερα βαρύ είναι το τίμημα που καταβάλλουν στον βωμό του καπνίσματος τα παιδιά της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Τουλάχιστον 165 χιλιάδες πεθαίνουν εξαιτίας των συνεπειών του παθητικού καπνίσματος. Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα παιδιά είναι θύματα των κακών συνηθειών, της αδιαφορίας, της ανευθυνότητας και της αναλγησίας των γονιών τους.
Φονική «ανάμειξη»
«Η συνάντηση ή καλύτερα η ανάμειξη των λοιμωδών νοσημάτων που ταλαιπωρούν αυτές τις περιοχές με το παθητικό κάπνισμα είναι καταστροφική», εξηγεί ο Περούγκα.
Οι παιδικοί πνεύμονες που εισπνέουν τον καπνό των τσιγάρων των οικείων τους αναπτύσσονται πολύ βραδύτερα από αυτούς των συνομηλίκων τους που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Κατά το έτος 2004, το 40% των παιδιών, το 33% των ανδρών μη καπνιστών και το 35% των γυναικών που δεν καπνίζουν εκτέθηκαν σε δευτερογενή καπνό σε όλο τον πλανήτη. Αυτό προκάλεσε 379 χιλιάδες θανάτους από καρδιακά νοσήματα, 165 χιλιάδες εξαιτίας λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, ενώ 36.900 άνθρωποι κατέληξαν από άσθμα και 21.400 απεβίωσαν λόγω καρκίνου του πνεύμονος.
Τέλος, από τη μελέτη προκύπτει ότι παθητικούς καπνιστές βλέπουμε στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά έκθεσης σε δευτερογενή καπνό καταγράφονται σε νότια και βόρεια Αμερική, ανατολική Μεσόγειο και Αφρική.
Επίσης η έρευνα αποκάλυψε ότι το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει κατά μείζονα λόγο τις γυναίκες, οδηγώντας κάθε χρόνο στον θάνατο 281 χιλιάδες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.
(Πηγή: “Καθημερινή”)
[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]