Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Νέα μελέτη – Πιθανότητα καρκίνων από κινητά (Reuters)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του εγκεφάλου στον άνθρωπο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που συνιστά σε έκθεσή του στους καταναλωτές να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ακτινοβολία των κινητών.

Ομάδα εργασίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), στην οποία μετείχαν 31 επιστήμονες από 14 κράτη, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, ύστερα από μελέτη του συνόλου των επιστημονικών στοιχείων.
Το πόρισμα αναφέρει ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να θεωρείται «πιθανή αιτία καρκινογένεσης». Η κατηγοριοποίηση αυτή από μέρους του διεθνούς οργανισμού μπορεί να οδηγήσει την ιατρική υπηρεσία του ΟΗΕ να επανεξετάσει τις απόψεις της για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτήσει νέες ενδελεχείς έρευνες.
Πιθανή σχέση με γλοίωμα
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IARC δρα Τζόναθαν Σάμετ, ορισμένα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη σχέσης μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης γλοιώματος, μιας σπάνιας και ιδιαιτέρως θανατηφόρου μορφής καρκίνου του εγκεφάλου.
Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι και εξέτασε περισσότερους από 13.000 χρήστες κινητών σε περίοδο δέκα ετών, δεν οδήγησε σε σαφή συμπεράσματα για το εάν τα κινητά πλήττουν την υγεία των χρηστών τους, οδηγώντας την επιστημονική κοινότητα στην εκπόνηση νέων ερευνών.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εμφανίσει ραγδαία αύξηση μετά την πρώτη εμφάνιση των συσκευών αυτών στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σχεδόν 5 δισεκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο.
(Πηγή ηλ. κειμένου: “Καθημερινή” 1/6/2011)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τους κινδύνους από την χρήση των κινητών τηλεφώνων, πατώντας εδώ

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]