Ο εγκέφαλος δέχεται μηνύματα και στο κώμα (Γιάννης Δεβετζόγλου)


Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν τα επίπεδα λειτουργίας του συνειδητού

Μία νέα μέθοδος που ανέπτυξαν γιατροί στην Ιταλία μπορεί με βεβαιότητα να «απαντήσει» εάν κάποιος που είναι σε κώμα μπορεί να καταλάβει τους συγγενείς του και τα ερεθίσματα από το περιβάλλον του, ακόμη και εάν δεν έχει ανταποκριθεί για χρόνια σε αυτά. Δηλαδή εάν και πώς λειτουργεί το συνειδητό του. Εκτός όμως από αυτό, η νέα τεχνική που μετράει το συνειδητό αναμένεται να φέρει επανάσταση στη θεραπεία ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες.
Τη μέθοδο ανακάλυψαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, οι οποίοι δημιούργησαν έναν ειδικό αριθμητικό λογάριθμο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που τους βοηθάει να κατατάσσουν με σχετική ακρίβεια το επίπεδο συνείδησης.

Σε όλους χρησιμοποιήθηκε στον εγκέφαλο η ειδική συσκευή που κάνει διακρανιακή μαγνητική διέγερση. Σε αυτό το πλαίσιο ο γιατρός περνάει πάνω από το κεφάλι του ασθενή μία συσκευή μαγνητικών πεδίων η οποία, μέσω του φαινομένου της επαγωγής, δημιουργεί ηλεκτρικό πεδίο στον εγκέφαλο και επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητά του.

Επίσης, χρησιμοποίησαν συνδυαστικά μία άλλη τεχνική μέτρησης, που ονομάζεται δείκτης πολυπλοκότητας διαταραχής, της οποίας βασική λειτουργία είναι η συλλογή ηλεκτρικών αποκρίσεων, στη φάση όμως που ο εγκέφαλος έχει διεγερθεί τεχνικά, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση.

Το ποσοστό της εγκεφαλικής δραστηριότητας που ανταποκρίθηκε στη διέγερση βοήθησε τους ερευνητές να προσδιορίσουν εάν τελικά λειτουργεί το συνειδητό στον εγκέφαλο και μάλιστα σε τι ποσοστό. Δηλαδή εάν μπορεί αυτός που είναι σε κώμα να καταλάβει τα πάντα ή απλώς μπορεί να καταλάβει, για παράδειγμα, τα συναισθήματα των συγγενών του.

Οπως έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα, το συνειδητό ατόμων που βρίσκονταν σε αφασία ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που εκτιμούσαν οι γιατροί πριν από την εξέταση. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

(Πηγή: tanea.gr)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]