Ο δυτικός τρόπος ζωής θα μειώσει στο 50% την παραγωγή τροφίμων

Κίνδυνο εκδήλωσης λιμών στην Αφρική προκαλεί η υπερκατανάλωση των πλούσιων χωρών, προειδοποιούν οι ειδικοί, φωτίζοντας άλλη μία πτυχή των κλιματικών αλλαγών.

AfricaHunger

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ο δυτικός τρόπος ζωής θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική στο μισό. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, Γιόχαν Ρόκστρομ, οι πλούσιες χώρες, αυξάνοντας την κατανάλωσή τους, αυξάνουν επίσης την εκμετάλλευση των παγκόσμιων φυσικών πόρων και, παράλληλα, τις εκπομπές καυσαερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τον τρόπο αυτό οι οικονομικά ισχυροί συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ερημοποίησης των εδαφών, ιδίως στην ήδη επιβεβαρημένη υποσαχάρια Αφρική. Ερημοποίηση σημαίνει έλλειψη τροφής και πείνα σημαίνει μαζική μετανάστευση σε μια προσπάθεια επιβίωσης. Το κύμα των «προσφύγων του κλίματος» φουσκώνει απειλητικά, αποτελώντας, κατά τον κ. Ρόκστρομ, κίνδυνο «κατάρρευσης της κοινωνίας». Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης είναι ένα από τα πέντε κυριότερα ερευνητικά κέντρα για τις κλιματικές αλλαγές παγκοσμίως.

Οι ερευνητές του πήραν μέρος το Σαββατοκύριακο σε μια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές και την αειφόρο ανάπτυξη στο Τέλμπεργκ της Σουηδίας, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πάνω από 500 πολιτικοί αξιωματούχοι, επιστήμονες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της φετινής συνάντησης είναι ότι το πολυπαραγοντικό πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μόνο από την επιστήμη. Χρειάζεται πολιτική βούληση και συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών που προτάθηκαν είναι οι οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση μη περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι έχουμε μόλις μία δεκαετία για να τις μειώσουμε «προτού να είναι πολύ αργά»…

(Πηγή: Ελευθεροτυπία, 2-7-2007)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]