Η βεβήλωση των Ιερών Ναών συνεχίζεται… (Χαράλαμπος Άνδραλης)

«Η Νέα Εποχή θέλει όχι ν’ αδειάσουν οι Εκκλησίες, αλλά να γεμίσουν με ανθρώπους πού θα έχουν αλλοιωμένο το φρόνημα»  π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος (+1996)
Με μεγάλη μας θλίψη, πληροφορηθήκαμε μέσα από γνωστό οικουμενιστικό ιστολόγιο, την πραγματοποίηση συναυλίας με μουσικά όργανα στον Ιερό Ναό Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου στις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτη και πολλών κληρικών της περιοχής. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα «παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας, με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Λάγιου

Το γεγονός αυτό μας θύμισε εκείνη την αποφράδα βραδιά, όπου ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών μετατράπηκε σε μουσική σκηνή με μπουζούκια και μπαγλαμάδες, καθώς και το θέατρο που «ανέβηκε» στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.

Κι ενώ τα προαναφερθέντα θλιβερά γεγονότα-βεβηλώσεις των ιερών μας χώρων, πιστέψαμε ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά και δεν θα επαναλαμβάνονταν, ήρθε η είδηση από τη Ζάκυνθο για να μας πείσει ότι το πρόβλημα εξαπλώθηκε και τείνει να γίνει θεσμός.

Αν δεν υπάρξει αντίδραση σε αυτή την πρακτική, πολύ φοβάμαι ότι θα θεσμοθετηθεί η παρουσίαση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στους ναούς. Οι περισσότερες λανθασμένες και ασεβείς πρακτικές περνούν μέσα από τη συνήθεια. Και αν το πάγωμα που νιώθουμε τώρα βλέποντας αυτές τις εκδηλώσεις μετατραπεί σε αδιαφορία, τότε θα έχει εισχωρήσει για τα καλά στην Εκκλησία αυτή η πρακτική και ο Οίκος του Θεού θα μετατρέπεται συχνάκις σε χώρο διασκέδασης.

Χρέος όλων των πιστών που έχουν φόβο Θεού, είναι να απέχουν από τέτοιες εκδηλώσεις καθώς και να υποβάλλουν κόσμια και με κάθε αρμόζοντα σεβασμό τις διαμαρτυρίες τους στους υπευθύνους, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο Ναός ανήκει στον πιστό λαό και δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός.

Οι φτωχοί πατέρες μας, με πολύ κόπο και στερήσεις οικοδόμησαν μεγαλοπρεπείς ναούς για να δοξάζουν τον Θεό και να τελούνται τα Θεία Μυστήρια και όχι για να χρησιμοποιούνται αυτοί ως αίθουσες εκδηλώσεων. Άλλωστε, οι περισσότεροι ενοριακοί ναοί έχουν βοηθητικούς χώρους, όπου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα συναυλίες ή «ποιητικές βραδιές» και άλλες τέτοιες κοσμικές εκδηλώσεις.

Η πλήρης αποϊεροποίηση των ιερών και των οσίων μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μας αφήνει αδιάφορους. Αυτές οι ασεβείς καινοτομίες οδήγησαν και την ουμανιστική Δύση στην πλήρη αποστασία, ώστε οι ναοί από την αχρησία να μετατρέπονται σε καφετέριες ή να πωλούνται στους μουσουλμάνους. Ο κίβδηλος χριστιανισμός δεν έλκει τον σημερινό πεινώντα και δειψώντα πνευματικά άνθρωπο του 21ου αιώνα, αλλά τον απωθεί. Η ανάγκη για αυθεντικό πνευματικό χριστιανισμό είναι επιτακτική. Ας μην τον απορρίπτουμε εμείς που είχαμε την ευλογία να τον κληρονομήσουμε από τους Πατέρες μας. Ας διατηρήσουμε την πολύτιμη Ορθόδοξη ευλάβεια, τον ψυχοσωτήριο φόβο Θεού, την αρχή της Σοφίας.

ΥΓ: Παρατηρώντας τον λειτουργικό κατήφορο που έχουν πάρει οι παπικοί και οι προτεστάντες, με μασκαρεμένους «ιερείς», με ροκ «λειτουργίες», με «διδασκαλία στριπτίζ» στη νύφη από τον «ιερέα» και άλλα τέτοια φαιδρά, μας προκαλείται πικρός γέλωτας, αλλά και έντονος προβληματισμός. Ας δώσει ο Θεός να μη φτάσουμε κι εμείς σε τέτοιο σημείο…


(Πηγή: aktines.blogspot.gr)

ΣΧΟΛΙΟ "ΑΛΛΗΣ ΟΨΕΩΣ":

Εντύπωση προκαλεί η παρουσίαση της εκδήλωσης από το συγκεκριμένο ιστολόγιο χωρίς να σχολιάσει ο δημιουργός του αρνητικά την συναυλία που δόθηκε εντός του Ιερού Ναού! Κι αυτό γιατί στο παρελθόν ο ίδιος σε άλλη ανάρτηση είχε σημειώσει τα εξής: "Επιτέλους, οι ναοί είναι χώροι λατρείας! Ας το συνειδητοποιήσουμε. Δεν είναι αίθουσα συναυλιών, χώρος για ιατρικές διαλέξεις, βιβλιοπωλείο για βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ο.κ. Πότε θα αντιληφθούμε τα αυτονόητα; Σήμερα έχουμε χώρους για τον πολιτισμό. Να κάνουμε εκεί ό,τι θέλουμε. Όχι στις Εκκλησίες" (20/6/2008). Ελπίζουμε από τότε να μην έχει αλλάξει τοποθέτηση.

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]