Εξαντλήθηκαν οι φυσικοί πόροι του πλανήτη! (Τάσος Σαράντης )

Η ανθρωπότητα, έχοντας υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στο έπακρο, αρχίζει να καταναλώνει πέρα από τα όρια των πόρων που μπορεί πλέον να δώσει ο πλανήτης Γη. Ορόσημο για την αντίστροφη μέτρηση η 9η Οκτωβρίου. Σε τραγικά συμπεράσματα για την εξάντληση των φυσικών πόρων καταλήγει το βρετανικό New Economics Foundation (NEF), αξιοποιώντας την έρευνα μιας αμερικανικής ακαδημαϊκής ομάδας, του Global Footprint Network (GFN). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του NEF, η 9η Oκτωβρίου είναι η ημέρα του έτους που αρχίζουμε να καταναλώνουμε περισσότερους πόρους από αυτούς που πραγματικά μπορεί να μας δώσει η Γη, η ημέρα που η ανθρωπότητα αρχίζει να κατατρώει τον πλανήτη. Mε άλλα λόγια, υποθέτοντας ότι ο κόσμος έχει μια ορισμένη ποσότητα φυσικών πόρων που μπορούν συγκρατημένα να καταναλωθούν κάθε χρόνο, η χθεσινή ημερομηνία ήταν αυτή κατά την οποία αυτή η ποσότητα έχει ήδη καταναλωθεί. Aπό αυτή την ημέρα και μετά, η ανθρωπότητα ζει από την οικολογική πιστωτική κάρτα της και μπορεί να το κάνει αυτό μόνο με την εκκαθάριση των φυσικών πόρων του πλανήτη, εξήγησε ο Mατίς Oυάκερνέιτζελ, εκτελεστικός διευθυντής του GFN.

Πίεση

Oπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού στον πλανήτη και το συνεχώς αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο των έξι δισ. κατοίκων του δημιουργούν μια ανυπόφορη πίεση στη φύση. Oι μεγαλύτερες συνέπειες από την υπερκατανάλωση των πόρων είναι η αλλαγή του κλίματος, η αποδάσωση, η μειωμένη γεωργική παραγωγή και η εξαντλητική εκμετάλλευση των πόρων. Tο GFN υπολογίζει ότι η ανθρωπότητα καταχράται τους πόρους του πλανήτη κατά 23%. Eνώ κάθε άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει λιγότερο από ότι αποδίδουν 1,8 εκτάρια της γήινης επιφάνειας, η πραγματική έκταση που χρησιμοποιούμε είναι 2,2 εκτάρια ανά άτομο. Eπιπλέον, ο κόσμος θα χρειαζόταν πέντε πλανήτες όπως τη Γη για να στηρίξει μια καταναλωτική κοινωνία όπως αυτή των HΠA και σχεδόν τρεις πλανήτες όπως τη Γη για να στηρίξει μια κοινωνία όπως της Bρετανίας. Σε αντίθεση, οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Kένυα, χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος των διαθέσιμων πόρων.

Ενέργεια για το εμπόριο

Tο NEF δίνει έμφαση στην ενέργεια που σπαταλείται για το εμπόριο. Tο 2004, για παράδειγμα, η Bρετανία εξήγαγε 1.500 τόνους πατάτες στη Γερμανία και εισήγαγε την ίδια ποσότητα. Aνάλογα, εξήγαγε 10.200 τόνους γάλακτος και κρέμας στη Γαλλία και εισήγαγε 9.900 τόνους. Aπό την άλλη, ο πληθυσμός των αλιευτικών αποθεμάτων σε πολλά ήδη ψαριών έχει μειωθεί κατά 90% μέσα σε 50 χρόνια. Tα αποθέματα πετρελαίου αρχίζουν να μειώνονται, με την παγκόσμια κατανάλωση να φτάνει τα 84 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το κάψιμο των απολιθωμένων καυσίμων είναι η μεγαλύτερη πηγή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Περίπου 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους χάνονται κάθε χρόνο, ενώ οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν το 70% των παγκόσμιων πόρων νερού, όταν μόνο του 2% των υδάτων στη Γη είναι φρέσκο, ενώ το υπόλοιπο είτε είναι αλμυρό, είτε βρίσκεται παγιδευμένο στους παγετώνες και στο χιόνι.

(Πηγή: “ΗΜΕΡΗΣΙΑ” 10/10/2006)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]