«Εκτροπή του οικογενειακού θεσμού το σύμφωνο συμβίωσης» (Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος)

«Εκτροπή του οικογενειακού θεσμού» χαρακτήρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία καθιέρωσης του συμφώνου συμβίωσης στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (11/12/2013) μετά τη συνεδρίασή της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) «καταθέτει την κοινή της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, καθώς καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. Όμως, ό,τι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και ό,τι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά».

Η ΔΙΣ κάνει λόγο για «εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης».

Η Ιερά Σύνοδος εκτιμά ότι πλέον «η οικογένεια δεν θεωρείται πια "μικρή Εκκλησία", αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο».

(Πηγή: "Πρόναος", Τεύχος 669, 12 Δεκεμβρίου 2013)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]