Απλά βήματα για έναν καλύτερο κόσμο (Αλέξανδρος Κόντης)

Πριν αρχίσουμε να ασκούμε κριτική στους «ισχυρούς του κόσμου» για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττουν, ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε εμείς για τον πλανήτη. Και αν το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι δεν κουνάμε το δαχτυλάκι μας, ιδού μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας ώστε τα εγγόνια μας να μην ζήσουν σ’ ένα κόσμο όπου η τρύπα του όζοντος θα έχει φτάσει μέχρι την Ελλάδα.

01) ΦΟΥΣΚΩΣΤΕ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ

Αν ένα αυτοκίνητο δεν λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα από τον οδηγό του, καταναλώ­νει μεγαλύτερες ποσότητες βενζίνης και επομένως ρυπαίνει περισσότερο. Αν, για παράδειγμα, τα λάστιχα δεν είναι σωστά φουσκωμένα, η κατανάλωση της βενζίνης αυξάνεται μέχρι και 15%.

02) ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Έχει υπολογιστεί ότι αν ένας και μόνο οδηγός μειώσει τις μετακινήσεις του με αυτοκίνητο κατά το ένα πέμπτο, θα περιορίσει τις εκ­πομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 κιλά το χρόνο. Σκέφτεστε κανένα καλύτερο κίνητρο για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο γκαράζ;

03) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 1

Παρά τις διαφημιστικές εκ­στρατείες και τις προσπάθειες κάποιων δήμων, η ανακύκλωση δεν έχει γίνει συνήθεια στους Έλληνες. Η χώρα μας ανακυκλώνει μόλις το 8% των απορριμμάτων που παράγει, κατέχοντας έτσι την προτελευταία θέση στην Ε.Ε. των 15. Κι όμως είναι τόσο απλό! Το μόνο που αρκεί να κάνετε είναι να πετάτε σε έναν ξεχωριστό κάδο σκουπιδιών τις συσκευα­σίες που έχουν το ειδικό σήμα ανακύκλω­σης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλό κάνει στο περιβάλλον αυτή η απλή διαδικασία.

04) ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Κάποτε οι πόλεμοι για το νερό ήταν ένα σενάριο που αφορούσε το απώτερο μέλλον. Με το φαινό­μενο του θερμοκηπίου όμως τα υδάτινα αποθέματα της γης έχουν περιοριστεί και η έλλειψη νερού αποτελεί ήδη αιτία συγκρούσεων σε πολλά μέρη της (Σουδάν, Μέση Ανατολή και αλλού). Κάθε φορά λοιπόν που αφήνετε τη βρύση να τρέχει, σκεφτείτε ότι αλλού στον κόσμο γι’ αυτό το πολύτιμο αγαθό γίνεται πόλεμος.

05) ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΛΑΜΠΑ

Λίγοι ξέρουν ότι οι λαμπτήρες πυράκτωσης, οι γνωστές λάμπες-γλόμποι που χρησιμοποι­ούμε κατά κόρον, φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς το 90% της ενέργειας που παράγουν μετατρέπεται σε θερμότητα. Στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε τις λεγόμενες «οικονομικές λάμπες», αυτές με τα περίερ­γα σχήματα, οί οποίες είναι μ εν ακριβότερες, καταναλώνουν όμως πολύ λιγότερο ρεύμα. Έτσι και θα βοηθήσετε το περιβάλλον και θα σας έρχεται φτηνότερη η ΔΕΗ.

06) ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα «πράσινα απορρίμματα», δηλαδή οι οργανικές ύλες που πετάμε, αναλογούν περίπου στο 40% του συνόλου των σκουπιδιών. Η κομποστοποίηση είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο μπαλκόνι ή στον κήπο κά­θε κατοικίας. Αρκεί η ανάμειξη των πράσινων απορριμμάτων με ξερόχορτα σε ένα μικρό χώρο, ο οποίος αερίζεται σωστά. Έπειτα από λίγο καιρό τα απορρίμματα μετατρέπο­νται σε λίπασμα για τις γλάστρες μας.

07) ΠΡΑΣΙΝΕΣΤΑΡΑΤΣΕΣ

Με κόστος που ξεκινά από μόλις 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι ταράτσες όλων των κτιρίων θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φίλτρα της ατμόσφαιρας. Οι πράσινες ταράτσες, είτε με ειδική μόνωση -χώμα και φύτευση στο δάπεδο- είτε με την απλή τοποθέτηση γλαστρών, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους αέριους ρύπους, ενώ εμποδίζουν την είσοδό τους στο εσωτερικό των κτιρίων.

08) ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ

Γκαζόν εδώ, γκαζόν εκεί, γκαζόν φυτεύεται παντού την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα σε κάθε είδους χώρο, από πλατείες μέχρι κήπους σπιτιών. Έχετε σκεφτεί όμως πόσο νερό απαιτείται για τη συντήρησή του, ειδικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας; Το γκαζόν ευδοκιμεί στο περιβάλλον των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και κάθε άλλο παρά ταιριάζει στο ελληνικό θερμό και σχετικά άνυδρο περιβάλλον. Η «μόδα» του ισοδυναμεί με ανυπολόγιστη σπατάλη νερού.

09) ΤΟ ΝΟΥΣ ΣΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ

Πριν αγοράσετε ένα καινούριο αυτοκίνητο, κάντε τον κόπο να κοιτάξετε πόση βενζίνη καταναλώνει. Με την αγορά αυτοκινήτου με μικρή κατανάλωση καυσίμων δεν θα κάνετε καλό μόνο στην τσέπη σας, αλλά και στο περιβάλλον. Επίσης, ρίξτε μια ματιά και στα μοντέλα των ηλεκτρικών αυτοκι­νήτων που τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν.

10) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ 2

Οι προσπάθειες για τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων δεν σταμα­τούν στις συσκευασίες των συνηθι­σμένων προϊόντων. Διότι υπάρχουν και κάποια άλλα ανακυκλώσιμα είδη που όχι μόνο συμβάλλουν στη διόγκωση των χωματερών, αλλά επιπλέον προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον, όπως, π.χ., οι μπαταρίες, οι αμπούλες του εκτυπωτή, τα παλιά κινητά τηλέφω­να κ.ά. Μην επιλέγετε την εύκολη λύση του σκουπιδοτενεκέ για να απαλλαχθεί­τε από αυτά. Την ανακύκλωση τέτοιων ειδών αναλαμβάνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά τελευταία και ο Δήμος Αθηναίων.

11) ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΜΟΝΗ»

Έχετε σκεφτεί ότι οι ηλεκτρικές συσκευές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο; Ο λόγος είναι ότι στην πραγματικότητα δεν κλείνουμε ποτέ τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές ή τα στερεοφωνικά μας, αλλά τα βάζουμε σε «θέση αναμονής». Έρευνα που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα έδειξε ότι μόνο στην Ελλάδα η ενέργεια που καταναλώνεται σε αυτή την περί­πτωση ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων (!) διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

12) ΤΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Εκτός από τις ρακέτες και το μπιτς βόλεϊ, το αγαπημένο σπορ του Έλληνα στις παραλίες το καλοκαίρι είναι το μπιτς… σμόκινγκ. Έτσι μέχρι το τέ­λος της θερινής σεζόν η μέση ελ­ληνική παραλία θυμίζει κοιλάδα με αποτσίγαρα. Παρ’ όλα αυτά μία μικρή γόπα θα κάνει να αφομοιωθεί από το περιβάλ­λον εκατοντάδες χρόνια. Έτσι αν είστε καπνιστές, μαζί με την πετσέτα και το αντί ηλια­κό, φέτος το καλοκαίρι πάρτε μαζί σας στην παραλία και ένα τασάκι. Ή έστω καπνίστε στριφτά, που δεν έχουν φίλτρο.

(Πηγή: “ET WEEKLY” 10/6/2007)

[Ψήφοι: 0 Βαθμολογία: 0]